Probiotyk – w czym może pomóc?
Probiotyk na jelita może mieć postać suplementu diety, który pomoże zadbać o to, by nasza flora bakteryjna jelit była w dobrej kondycji. Kiedy warto go stosować? W naszym artykule podpowiadamy, w czym może pomóc probiotyk na jelita i dlaczego flora bakteryjna jest dla nas tak ważna.
Czym są bakterie probiotyczne?
Flora bakteryjna znajdująca się w jelitach człowieka to biliony mikroorganizmów. Te korzystnie oddziałujące na nasze zdrowie to bakterie probiotyczne. Mają one udział w procesach zachodzących w układzie pokarmowym i pomagają oczyszczać jelita z resztek pokarmowych.
Bakterie probotyczne powinny być w przewadze w stosunku do patogenów, znajdujących się w naszych jelitach. Wtedy mówimy o stanie równowagi. Gdy dobre bakterie trzymają w ryzach te złe, możemy się cieszyć dobrym zdrowiem.
Gdy flora bakteryjna jest w równowadze, sprawniej funkcjonuje nasz układ odpornościowy. Wówczas cały organizm jest w dobrej formie – nie bez przyczyny mówi się, że "zdrowie bierze się właśnie z jelit". Jelita nazywane są „drugim mózgiem”, a ich dobra kondycja przekłada się na nasze dobre samopoczucie.
Probiotyk na jelita – w czym może pomóc?
Probiotyk na jelita w postaci suplementu diety, ma korzystne oddziaływanie na florę bakteryjną jelit. Uzupełnia mikrobiom o nowe szczepy dobrych bakterii w jelitach.
Probiotyk na jelita można suplementować w przypadkach, gdy konieczne jest uzupełnienie lub wspomożenie flory bakteryjnej jelit. Do wyjałowienia lub zubożenia mikrobioty dochodzi np. po terapii antybiotykami lub w wyniku biegunek, kiedy zmniejsza się ilość bakterii probiotycznych w jelitach.
Zachwiana równowaga flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym może zaburzyć funkcjonowanie całego organizmu, ma też niekorzystny wpływ na naszą odporność. Probiotyk na jelita, który zawiera wyselekcjonowane żywe szczepy bakterii probiotycznych, pomoże wesprzeć pracę jelit w odzyskaniu równowagi bakteryjnej w przewodzie pokarmowym.
Pamiętajmy jednak, że przyjmowanie suplementów diety nie zastąpi zdrowego, zróżnicowanego jadłospisu obfitującego we wszystkie niezbędne składniki odżywcze.
Jak wspomóc florę bakteryjną za pomocą diety?
Jeśli chcemy zadbać o zdrowe jelita, jedzmy też naturalne probiotyki, czyli produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego. Są to kefiry i jogurty, zakwas chlebowy oraz kiszone warzywa.
By bakterie probiotyczne pracowały bez zarzutu, muszą mieć co jeść. Pożywienie dla nich to tak zwane prebiotyki, czyli produkty bogate w węglowodany złożone. Znajdziemy je w kaszach i pełnoziarnistych makaronach, w pieczywie pełnoziarnistym, miodzie oraz w warzywach i owocach. Szczególnie polecane są ziemniaki, cebula, czosnek, pomidory i cykoria, a z owoców banany, także zielone banany oraz winogrona, których skórka obfituje w polifenole również należące do prebiotyków.
Artykuł partnera