Wyciskarki wolnoobrotowe - co sprawia, że są tak popularne?
Domowe soki owocowo-warzywne zawsze wydają się smaczniejsze, zwłaszcza jak patrzymy na to, że wszystko jest w 100% naturalne. Nie potrzeba wiele, aby móc samodzielnie przygotować pełne witamin soki - wystarczy wyciskarka i wybrane, ulubione składniki. Oczyszczenie organizmu z toksyn, uzupełnienie swojej diety w niezbędne składniki odżywcze i przypływ energii - to tylko niektóre zalety z picia soków przygotowanych własnoręcznie. Dlaczego warto posiadać wyciskarkę do soków i co sprawia, że działa wyjątkowo skutecznie i pozwala wycisnąć do ostatniej kropli sok z owoców i warzyw? Przeczytaj niniejszy artykuł i poznaj najważniejsze informacje na temat wyciskarek.
Wyciskarka do soków - komu jest potrzebna?
Wyciskarka do soków przyda się każdemu, kto uwielbia soki owocowe, warzywne bądź owocowo-warzywne i zależy mu na dostarczaniu organizmowi odpowiedniej dawki witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Warto też wiedzieć, że soki są dobrym rozwiązaniem dla osób z niektórymi problemami zdrowotnymi ze względu na swój skład i wynikające z niego szczególne właściwości. Ponadto, wyciskarka przyda się każdemu, kto woli zrobić coś samemu zamiast kupować gotowe.
Szukasz wyciskarki wolnoobrotowej do owoców ? Sprawdź ofertę na https://hurompolska.pl/hurom/wyciskarka-wolnoobrotowa/ >>
Budowa i działanie wyciskarki do soków
Wyciskarka do soków jest zaliczana do zaawansowanych pras. Głównym element wyciskarki jest komora wyciskania razem ze ślimakiem, który obraca się powoli w środku komory. Jego mechanizm oraz siła naciska sprawiają, że sok jest wyciskany z owoców oraz warzyw. Jeżeli chodzi o różnicę między wyciskarką do soków, a klasyczną sokowirówką, to jest to sposób, w jaki produkowany jest sok i w związku z tym jego jakość i wygląd.
Kolor soku a właściwości
Zielone koktajle swój kolor zawdzięczają obecności chlorofilu w zielonych roślinach. Takie soki oczyszczają organizm z toksyn i stanowią źródło kwasu foliowego, luteiny oraz błonnika.
Koktajle o białym zabarwieniu są idealne dla osób, którym zależy na wzmocnieniu układu odpornościowego. Ponadto dzięki swojemu działaniu antybakteryjnemu i przeciwzapalnemu sprawdzają się idealnie na przeziębienie oraz wszelkie infekcje.
Soki z pomarańczowo-żółtych składników, takich jak cytryny, pomarańcze, banany, marchwie, nektarynki zawierają mnóstwo witaminy A, czyli wspomagają usuwanie z organizmu wolnych rodników.
Soki o czarno-niebieskim zabarwieniu możemy otrzymać między innymi z jagód, jeżyn, borówek, aronii oraz czarnej porzeczki. Swój kolor zawdzięczają zawartości antocyjanów, czyli substancji, które zmniejszają ryzyko udaru mózgu. Owoce i warzywa o ciemnym zabarwieniu są również bogate w witaminę C, potas, cynk, fosfor oraz żelazo.
Soki z czerwonych owoców i warzyw, takich jak truskawki, czerwone porzeczki, poziomki, buraki czy pomidory wykazują działanie przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe, a dzięki dużej zawartości potasu regulują pracę serca i zmniejszają ciśnienie krwi.